A pörkölt, a magyar konyha egyik kuriózuma, kb mindenki szereti, és mindenki azt hiszi, hogy tud rendes pörköltet főzni. Ez, lássuk be, nem igaz. Jó bergeltet főzni, igenis nehéz. Amit a suliban ettél, vagy ami olyan, hogy folyik a leve mint a víz, az nem nagyon jó.
Alapvetően csak olyan húsból érdemes csinálni, amiben van intramuszkuláris zsír, bőr, mócsing, stb. Csirkemell, sertéscomb, bélszín, és egyéb sovány húsok kilőve. Tényleg ne. Például a juhászok, a birka fejét is lazán belefőzik a pöribe, aztán ragad tőle a szájuk. Fene a gusztusukat.
Lemerült a gépem, ezért nem tudtam folyamatában dokumentálni az eseményeket. Szori
Hozzávalók:
Pöri:
-Egész kakas
-1 zöld paprika + 1 paradicsom
-3 gerezd fokhagyma
- Pista
- Piros paprika
- Bors
Túrós csusza:
- Fél kiló túró
- Fél kiló csusza(csavart széles metélt)
- Szalonna
- Tejföl
Elkészítés:
Pöri:
A kakast feldarabolod. A hagymát finomra vágod, és tisztességgel megpirítod olajon. Erre mehet rá a finomra vágott zöldpaprika, meg a paresz. Ha ezek is megpirultak, jöhet a hús. A husit is oda lehet picit kapatni, félrehúzod, pirospaprika bőséggel, pici víz, azt mehet is párolódni. Az a lényeg, hogy amikor elpárolódott a leve, és kezd odaragadni, akkor kell egy pöti vízzel felhúzni, és útközben meg kell kínálni fokhagymával, sóval, borssal. Sokáig fog tartani, mert a kakas húsa lassan puhul. De attól lesz finom, hogy sokáig fő.
A kakast addig kell pirítva párolni, (ez az eklektikus megfogalmazása ennek a metódusnak) amíg meg nem puhul, és a szaftja megáll a kanálon.
Túrós csusza:
Untam a csuszát, ezért most inkább csavart széles metéltből csináltam.
Szalonna összekockáz, serpenyőben kisütöd barnára. A tésztát kifőzöd, összekevered a szalonnakockákkal, és a kisült szalonnazsírral!!!! Rá a túró, és tepsiben megmutatod a sütőnek. Én a tejfölt a tálalásnál szoktam rárakni.
Igen jól harmonizál a kész ételünkkel a tejfölös uborkasaláta, a jó csípős savanyúpaprika, de én most kovászos uborkával eszegettem. Egy pohár könnyű vörösbort is el lehet mellé szűrögetni.