HTML

gasztrofless

Nem akarom megváltani a világot, csak gondoltam megosztom veletek a saját receptjeimet. Nem igazán érdekelnek a külsőségek, és nem követem a szabályokat. Szakácsként végeztem, de ahelyett, hogy csiribiri, fúziós, futurisztikus konyhát prezentálnék, inkább megmutatom, hogy én hogy főzök...

Friss topikok

Kakaspörkölt túrós csuszával (most metélt)

2012.05.28. 14:56 omlettedufromage

A pörkölt, a magyar konyha egyik kuriózuma, kb mindenki szereti, és mindenki azt hiszi, hogy tud rendes pörköltet főzni. Ez, lássuk be, nem igaz. Jó bergeltet főzni, igenis nehéz. Amit a suliban ettél, vagy ami olyan, hogy folyik a leve mint a víz, az nem nagyon jó. 

Alapvetően csak olyan húsból érdemes csinálni, amiben van intramuszkuláris zsír, bőr, mócsing, stb. Csirkemell, sertéscomb, bélszín, és egyéb sovány húsok kilőve. Tényleg ne. Például a juhászok, a birka fejét is lazán belefőzik a pöribe, aztán ragad tőle a szájuk. Fene a gusztusukat.

Lemerült a gépem, ezért nem tudtam folyamatában dokumentálni az eseményeket. Szori

 Hozzávalók:

Pöri:

-Egész kakas 3 kg

 -4-5 fej hagyma

 -1 zöld paprika + 1 paradicsom

 -3 gerezd fokhagyma

 - Pista

 - Piros paprika

 - Bors

 Túrós csusza:

 - Fél kiló túró

 - Fél kiló csusza(csavart széles metélt)

 - Szalonna

 - Tejföl

Elkészítés:

Pöri:

 A kakast feldarabolod. A hagymát finomra vágod, és tisztességgel megpirítod olajon. Erre mehet rá a finomra vágott zöldpaprika, meg a paresz. Ha ezek is megpirultak, jöhet a hús. A husit is oda lehet picit kapatni, félrehúzod, pirospaprika bőséggel, pici víz, azt mehet is párolódni. Az a lényeg, hogy amikor elpárolódott a leve, és kezd odaragadni, akkor kell egy pöti vízzel felhúzni, és útközben meg kell kínálni fokhagymával, sóval, borssal. Sokáig fog tartani, mert a kakas húsa lassan puhul. De attól lesz finom, hogy sokáig fő.

A kakast addig kell pirítva párolni, (ez az eklektikus megfogalmazása ennek a metódusnak) amíg meg nem puhul, és a szaftja megáll a kanálon.

 Túrós csusza:

 Untam a csuszát, ezért most inkább csavart széles metéltből csináltam.

Szalonna összekockáz, serpenyőben kisütöd barnára. A tésztát kifőzöd, összekevered a szalonnakockákkal, és a kisült szalonnazsírral!!!! Rá a túró, és tepsiben megmutatod a sütőnek. Én a tejfölt a tálalásnál szoktam rárakni.

Igen jól harmonizál a kész ételünkkel a tejfölös uborkasaláta, a jó csípős savanyúpaprika, de én most kovászos uborkával eszegettem. Egy pohár könnyű vörösbort is el lehet mellé szűrögetni.

pöresz.bmp

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kakaspörkölt gasztrofless túroscsusza

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofless.blog.hu/api/trackback/id/tr804550798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása