HTML

gasztrofless

Nem akarom megváltani a világot, csak gondoltam megosztom veletek a saját receptjeimet. Nem igazán érdekelnek a külsőségek, és nem követem a szabályokat. Szakácsként végeztem, de ahelyett, hogy csiribiri, fúziós, futurisztikus konyhát prezentálnék, inkább megmutatom, hogy én hogy főzök...

Friss topikok

Halászlé

2012.04.11. 12:24 omlettedufromage

Halászlevet általában a derék magyarok zöme kizárólag karácsonykor fogyaszt, ami szerintem eléggé nagy baj. A hal fini, meg egészséges, meg van benne egy rakás 3-al osztható omegazsírsav, amitől mindenki okos, meg szép lesz, bla bla bla. Mindenki tudja, hogy a halászlének több változata van, aki nem, az gúglizzon rá. Én a sajátomat mutatom be, és őszintén bevallom, nem tudom, hogy ez milyen egyvelege a létező variációknak. Piszkosul egyszerű halászlevet főzni, az a lényeg, hogy az a pár felhasznált hozzávaló jó minőségű legyen.

 Hozzávalók:

 -         hal (több féle) ponty, keszeg.

-         belsőség (ikra, tej, máj)

-         hagyma

-         víz

-         pirospaprika

-         só

-         gyufatészta

 Elkészítés:

 Legelőször is a halat kell feldolgoznunk. Ha boltból, feldolgozva, szatyorban adják, akkor következő bekezdés, ha nem akkor olvasd tovább. A pontyot, merthogy az kell bele, lehet patkó formátumban is, illetve a filét ízlésesen szeletekre vágva is használni. Filézni elég nehéz biznisz, ha nem tudsz, vágd patkóra. A fejet az alaplében feltétlenül fel kell használni, és ha a filézés után megmarad a gerinc, vagy a patkóravágás után az úszók, akkor azok is mehetnek bele. A halhúst be kell sózni.

Alaplé: Keszeget, és a pontyfejet, és a gerincet (ha van) fel kell rakni HIDEG! vízben, sok-sok hagymával, és sóval főni. A hagyma formátuma tetszőleges, úgyis le lesz passzírozva. Ezt tisztességesen szét kell főzni, a fej lesz az indikátor, ha az szétesik, kész a cucc. Másik vizsgálati módszer, amikor a kezed a gőz fölé teszed, és ha ragacsos lesz, akkor is kész a cucc.

alaplé.bmp

Ebből lesz az alaplé

halhús.bmp

Halhús és a tej

Ha megfőtt a matéria, takarékra rakod, hogy feljöjjön a zsírja, és meghinted pirospaprikával. Közhely, de a kapszarubin csak a zsirban oldódik…Itt lehet adagolni az erős paprikát is, tetszés, és személyes perferencia szerint.

Lepasszírozod az erre megalkotott eszközön, vagy valami szitán, fémszűrőn, ami van.

paszír.bmp

Visszarakod a tűzre, takarékon, és belehelyezed a halszeleteket/patkókat. A húsnak 10 perc, a belsőségeknek 5 perc kell. Csúnya dolog kevergetni, mert törik a hal.

Kifőzöd a gyufatésztát. Ha nem tudod beszerezni, akkor spagettit kell gyufa hosszúságúra tördelni. Az igazán hardcore arcok persze simán gyúrhatnak is, én is megtettem, de nem igazán lett homogén a végtermék. 

Megjegyzés: Én az alaplébe most balint használtam, mert keszeg nem volt, ellenben ez igen.

kész.bmp

Jótvágy!

Szólj hozzá!

Címkék: halászlé gasztrofless

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofless.blog.hu/api/trackback/id/tr684382664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása