Halászlevet általában a derék magyarok zöme kizárólag karácsonykor fogyaszt, ami szerintem eléggé nagy baj. A hal fini, meg egészséges, meg van benne egy rakás 3-al osztható omegazsírsav, amitől mindenki okos, meg szép lesz, bla bla bla. Mindenki tudja, hogy a halászlének több változata van, aki nem, az gúglizzon rá. Én a sajátomat mutatom be, és őszintén bevallom, nem tudom, hogy ez milyen egyvelege a létező variációknak. Piszkosul egyszerű halászlevet főzni, az a lényeg, hogy az a pár felhasznált hozzávaló jó minőségű legyen.
Hozzávalók:
- hal (több féle) ponty, keszeg.
- belsőség (ikra, tej, máj)
- hagyma
- víz
- pirospaprika
- só
- gyufatészta
Elkészítés:
Legelőször is a halat kell feldolgoznunk. Ha boltból, feldolgozva, szatyorban adják, akkor következő bekezdés, ha nem akkor olvasd tovább. A pontyot, merthogy az kell bele, lehet patkó formátumban is, illetve a filét ízlésesen szeletekre vágva is használni. Filézni elég nehéz biznisz, ha nem tudsz, vágd patkóra. A fejet az alaplében feltétlenül fel kell használni, és ha a filézés után megmarad a gerinc, vagy a patkóravágás után az úszók, akkor azok is mehetnek bele. A halhúst be kell sózni.
Alaplé: Keszeget, és a pontyfejet, és a gerincet (ha van) fel kell rakni HIDEG! vízben, sok-sok hagymával, és sóval főni. A hagyma formátuma tetszőleges, úgyis le lesz passzírozva. Ezt tisztességesen szét kell főzni, a fej lesz az indikátor, ha az szétesik, kész a cucc. Másik vizsgálati módszer, amikor a kezed a gőz fölé teszed, és ha ragacsos lesz, akkor is kész a cucc.
Ebből lesz az alaplé
Halhús és a tej
Ha megfőtt a matéria, takarékra rakod, hogy feljöjjön a zsírja, és meghinted pirospaprikával. Közhely, de a kapszarubin csak a zsirban oldódik…Itt lehet adagolni az erős paprikát is, tetszés, és személyes perferencia szerint.
Lepasszírozod az erre megalkotott eszközön, vagy valami szitán, fémszűrőn, ami van.
Visszarakod a tűzre, takarékon, és belehelyezed a halszeleteket/patkókat. A húsnak 10 perc, a belsőségeknek 5 perc kell. Csúnya dolog kevergetni, mert törik a hal.
Kifőzöd a gyufatésztát. Ha nem tudod beszerezni, akkor spagettit kell gyufa hosszúságúra tördelni. Az igazán hardcore arcok persze simán gyúrhatnak is, én is megtettem, de nem igazán lett homogén a végtermék.
Megjegyzés: Én az alaplébe most balint használtam, mert keszeg nem volt, ellenben ez igen.
Jótvágy!