Emlékszem, kissrác koromban, amikor apu még az étkezdét vezette, én és a húgom a nyári szünidő tetemes részét a konyhán töltöttük. Amikor éppen nem a szomszéd lépcsőházban, a lépcsőkön szánkóztunk kartonpapíron, vagy lifteztünk a 2 emelet között órákig(az ottlakók boldog kalaplengetései közepett), akkor a konyhán ténferegtünk. Na, ott ettem először húsgombóclevest. Persze a leves része nem érdekelt, csak a nagy teniszlabda méretű golyók. Miután már a konyhásnéniktől leszedtük a sarcot, még vissza-vissza slattyogtunk egy-egy darabért, ha máshogy nem ment, akkor csentünk. Ennek felszínes kergetőzés lett a vége, de mindig mi nyertünk. Talán azért mert gyorsak voltunk, talán azért mert mi voltunk a főnök gyerekei. Na, mindegy. Szokás szerint saját recept, reklamációt nem fogadok el.
Hozzávalók:
Leves:
-1 fej hagyma
-4-5 sárgarépa
-1-2 fehérrépa
-fél zeller, vagy karalábé, vagy is-is
-marék borsó
-tejföl
-liszt
Húsgombóc
-fél kiló darálthús
-2 tojás
-1 fej hagyma
-2 gerezd f. hagyma
-perezselyem
-só
-bors
-marék rizs
Elkészítés:
A fej hagymát leturmixolod, és felaprítod a zöldségeket.
A hagymapürét olajon óvatosan sárgára pirítod, majd zutty bele a zöldségeket.
Ha egy picit párolódott, akkor fel lehet önteni vízzel, sózni, picit borsozni.
Eközben megcsinálod a húsgombócokat.
Felraksz egy marék rizst sós vízben főni. Hagymát pirítasz olajon, ha kész rá a fokhagyma, és a petrezselyem. Én most friss petrezselymet szedtem a kertből, de jó a frigóbol is, vagy szárított. Egy tálban összekevered a húst a tojással, rizzsel, a pirított hagymás, fokhagymás, petrezselymes miújsággal.
Sózód, borsozod, és vizes kézzel golyókat kreálsz belőle. Én pimponglabdányikat csináltam, de ha narancs, esetleg csecsemőfej nagyságút akarsz, akkor hajrá.
Ha a zöldségek félig megfőttek, mehet a zöldborsó, és ha már kezd minden puhulni, mehet a húsgombóc is. Takarékon elfőzögeted.
Így is meg lehet enni, meg finom, meg minden, de én még tejfölös habarással behabartam, és megszórtam petrezselyemmel.
Jótvágy!