HTML

gasztrofless

Nem akarom megváltani a világot, csak gondoltam megosztom veletek a saját receptjeimet. Nem igazán érdekelnek a külsőségek, és nem követem a szabályokat. Szakácsként végeztem, de ahelyett, hogy csiribiri, fúziós, futurisztikus konyhát prezentálnék, inkább megmutatom, hogy én hogy főzök...

Friss topikok

Húsgombócleves

2012.04.19. 13:12 omlettedufromage

Emlékszem, kissrác koromban, amikor apu még az étkezdét vezette, én és a húgom a nyári szünidő tetemes részét a konyhán töltöttük. Amikor éppen nem a szomszéd lépcsőházban, a lépcsőkön szánkóztunk kartonpapíron, vagy lifteztünk a 2 emelet között órákig(az ottlakók boldog kalaplengetései közepett), akkor a konyhán ténferegtünk. Na, ott ettem először húsgombóclevest. Persze a leves része nem érdekelt, csak a nagy teniszlabda méretű golyók. Miután már a konyhásnéniktől leszedtük a sarcot, még vissza-vissza slattyogtunk egy-egy darabért, ha máshogy nem ment, akkor csentünk. Ennek felszínes kergetőzés lett a vége, de mindig mi nyertünk. Talán azért mert gyorsak voltunk, talán azért mert mi voltunk a főnök gyerekei. Na, mindegy. Szokás szerint saját recept, reklamációt nem fogadok el.

 Hozzávalók:

Leves:

-1 fej hagyma

-4-5 sárgarépa

-1-2 fehérrépa

-fél zeller, vagy karalábé, vagy is-is

-marék borsó

-tejföl

-liszt

 Húsgombóc

-fél kiló darálthús

-2 tojás

-1 fej hagyma

-2 gerezd f. hagyma

-perezselyem

-só

-bors

-marék rizs

 Elkészítés:

A fej hagymát leturmixolod, és felaprítod a zöldségeket. 

zöldség.bmp

A hagymapürét olajon óvatosan sárgára pirítod, majd zutty bele a zöldségeket.

pirít.bmp

Ha egy picit párolódott, akkor fel lehet önteni vízzel, sózni, picit borsozni.

 Eközben megcsinálod a húsgombócokat.

Felraksz egy marék rizst sós vízben főni. Hagymát pirítasz olajon, ha kész rá a fokhagyma, és a petrezselyem. Én most friss petrezselymet szedtem a kertből, de jó a frigóbol is, vagy szárított. Egy tálban összekevered a húst a tojással, rizzsel, a pirított hagymás, fokhagymás, petrezselymes miújsággal.

hús.bmp

Sózód, borsozod, és vizes kézzel golyókat kreálsz belőle. Én pimponglabdányikat csináltam, de ha narancs, esetleg csecsemőfej nagyságút akarsz, akkor hajrá. 

golyók.bmp

 Ha a zöldségek félig megfőttek, mehet a zöldborsó, és ha már kezd minden puhulni, mehet a húsgombóc is. Takarékon elfőzögeted.

leves 1.bmp

Így is meg lehet enni, meg finom, meg minden, de én még tejfölös habarással behabartam, és megszórtam petrezselyemmel.

leves 2.bmp

Jótvágy!

Szólj hozzá!

Címkék: húsgombócleves

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrofless.blog.hu/api/trackback/id/tr954460858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása