Tökéletes cucc vacsira, vendégeknek sör/bor-korinak, vagy mártásos ételek mellé köretnek.
Hozzávalók:
3 szem közepes burgonya
Fél kiló liszt
1 zacskó instant élesztő
2 tojássárgája
Tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
Lekvár
Elkészítés:
A krumplikat megpucolod, felkockázod, és sós vízben felrakod főni. Amíg fő az élesztőt kikevered a tejjel, pici cukrot is adhatsz hozzá. Ha a krumpli megfőtt, lecsepegteted, beborítod egy keverőtálba, és villával, vagy krumplinyomóval demulálod. Ha kész, jöhetnek a sárgák, meg az élesztős tej, és keverheted a pempőt. Ezután mehet a liszt, és 2 teáskanál só. Szépen kidolgozod robotgéppel, és 1-1,5 órát meleg helyen keleszted. Alaposan kilisztezett gyúródeszkán 1-1,5 centi vastagra nyújtod. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatod. Kilisztezett, vagy fóliával preparált tálcára helyezed a kész darabokat, és bő, forró olajban, egyik oldal, másik oldal, megsütöd. Pompásan illik hozzá a fokhagymás tejföl, de lekvár is, sőt én mindkettővel tolom, persze külön-külön. Jótvágy!